Hoe voelt het écht? Lees ‘Het mens achter de labels’

05-02-2019

Hoe voelt een paniekaanval? Is iemand met borderline echt zo snel boos? Kun je meerdere persoonlijkheden hebben? Wil iemand met een eetstoornis gewoon dun zijn? Antwoorden op deze en andere vragen vind je in de interviews en verhalen in het boek ‘Het mens achter de labels’.

Wie het psychiatrisch handboek de DSM erop naslaat, weet daarna alles van de symptomen van psychische stoornissen, maar nog maar weinig van de mensen erachter. In ‘Het mens achter de labels’ schrijven 22 mensen hoe het nou echt voelt om een psychische stoornis te hebben. Ook geven zij in interviews tips aan naasten, hulpverleners en iedereen die beter wil begrijpen hoe je iemand met een psychische stoornis zou kunnen helpen.

ONDERWERPEN

In het boek komen zowel relatief bekende als onbekende psychische problemen voor. De geïnterviewden en schrijvers hebben de volgende negen stoornissen: angst, borderline, depressie, dissociatieve identiteitsstoornis (meervoudige persoonlijkheid), dwangmatige persoonlijkheidsstoornis, eetstoornis, psychosomatische stoornis (onverklaarbare lichamelijke klachten), trauma (PTSS) en vermijdende persoonlijkheidsstoornis. Ook thema’s als zelfbeschadiging, euthanasie en hoe het voor mannen is binnen de ggz komen aan bod.

Hoewel ieder mens en elke stoornis van elkaar verschilt, hebben alle schrijvers in dit boek een belangrijke overeenkomst: ze willen gezien worden als mens, niet als hun psychiatrisch label.

HELP DE HULPVERLENER

Het boek is interessant voor iedereen die een DSM-label heeft of iemand kent met psychische klachten, maar één van de hoofddoelen is om hulpverleners te helpen. De schrijvers willen de kloof tussen het leren van lijstjes met symptomen en de praktijk kleiner maken. Daarom krijgen honderd hulpverleners (in opleiding) en professionals in de zorg de eerste druk van het boek aangeboden. De gratis verspreiding van honderd exemplaren is mogelijk gemaakt door een subsidie vanuit de opbrengst van de de Social Run.

Reageren

Om een reactie te geven moet u ingelogd zijn.