Leren en vaardigheden ontwikkelen bij de academie voor Zelfstandigheid

08-01-2019

Cliënten van RIBW GO die willen investeren in het leren van nieuwe vaardigheden en kennis kunnen een training volgen bij de academie voor Zelfstandigheid in Zwolle.

Dorien ten Brinke, trainer en vakinhoudelijk teamondersteuner, geeft de trainingen op verschillende niveaus en duur, meestal individueel en soms samen. Vijf studenten (cliënten) werken iedere donderdagochtend aan hun eigen persoonlijke leerplan in een lokaal van MBO Landstede. Op donderdagavond wordt de kooktraining gehouden. 

Kennis
Studenten kunnen hun kennis bijspijkeren op allerlei gebieden als het gaat om administratie, omgaan met geld bijvoorbeeld, huishoudelijke- en sociale vaardigheden, aanleren van structuren, conflicthantering of computer- en internetvaardigheden. De zes trainers in Zwolle maken daarvoor gebruik van een landelijke  kennisbank en modules van de academie. Zij werken samen met MBO Landstede. Dorien vertelt wat de studenten nodig hebben en wat zij leren.

Leervraag
De training begint om 09.30 uur met een rondje hoe het gaat en daarna richten de studenten zich op een gezamenlijk groepsthema over een onderwerp zoals stress of activiteit als het Kernkwadrantenspel (met persoonlijke kwaliteiten, valkuilen, allergieën en uitdagingen). Na een kleine pauze gaan de studenten individueel aan de slag met hun eigen leervraag.

Van tevoren krijgt de student een INVRA (gesprek) met vragen en mogelijkheden die hij heeft en een vragenlijst met gerichte leerwensen. Bijvoorbeeld de wens om Facebook te leren kennen of om mobiel te leren telefoneren. "Cliënten kunnen eerst met hun begeleider bij de academie komen kijken of het wat voor hen is.  De training duurt zolang als iemand nodig heeft. Zoals de student die de training budgetteren volgde. Na een paar keer bleek dat hij te veel geld spendeerde aan energiedrankjes. Hij had geen echte budgetvraag maar moest iets veranderen aan zijn uitgavepatroon," legt Dorien uit.

Doel
"We kijken wel echt goed naar de leervraag. De academie is niet de plek om een fotografiecursus te volgen, maar wel hoe iemand daar kan komen. Voor sommige studenten kan het een doel zijn om op te staan en uit bed te komen en tijdens de training onder de mensen te zijn, waardoor het de volgende dag beter lukt.
Een student wilde bijvoorbeeld computervaardigheden opdoen. Hij kon niet met de muis werken en wist het verschil niet tussen de linker- en rechtermuisknop. In het begin lukte het hem nauwelijks. En nu, naar een paar keer herhalen, is hij een stuk verder."

Meerwaarde
"De meerwaarde is dat studenten van elkaar leren. Ze zien van anderen wat zij doen en willen soms ook leren wat een ander leert. Ik ken deelnemers die na de training doorgestroomd zijn naar een reguliere opleiding. Soms ontstaan leuke dingen vanuit de groep zoals hulp bij het verhuizen.
Een student had interesse in de politiek. Hij maakte zelf een overzicht in PowerPoint en presenteerde dat met een overzicht van de verschillende partijen aan de groep, vlak voor de verkiezingen. Iedereen was enthousiast. Daarna presenteerde hij het nogmaals voor de bewoners van Driezorg - Woonzorgcentrum De Havezate."

Structuur
Student M. is negenentwintig jaar. Hij had zich eerder aangemeld, nadat hij er een tijdje uit was geweest omdat het even minder ging. Hij draait nu ongeveer een jaar mee. “De stap om naar de academie te gaan kwam van twee kanten. Ik woonde net op mijzelf en dat ging niet naar behoren. Structuur in mijn financiën was belangrijk zodat ik overzicht kreeg en kon behouden. Trainer Dorien leerde mij een overzicht te maken in Excel. Ik neem wekelijks al mijn bonnen mee en zet dat in het document. Nu weet ik waar mijn geld blijft.

Momenteel leer ik veel uit het zelfhulpboek De weg naar herstel. Daar staan handige dingen in. Zoals hoe ik mijn gedachten kan sturen wanneer ik in een negatieve spiraal zit. Dat voorkomt dat ik vastloop. Het helpt zodat het niet de verkeerde kant op gaat. Het houdt je met de beide benen op de grond.”   

Nu de financiën meer op orde zijn heeft M. nog wel een paar dingen waar hij aan wil werken.  “Omgang met anderen, daar heb ik moeite mee. Het is fijn dat ik hier onbekenden tegenkom. Dan leer ik hiermee om te gaan.

Dit is een fijne groep. Dit aantal deelnemers is perfect voor mij. Niet te druk. Dorien is een goede begeleidster." Dat wil de student nog zeggen. "Ze denkt met je mee.”

Een fimpje laat goed zien hoe de RIBW academie werkt. https://youtu.be/VlKkluF5EU

Een training volgen?
Cliënten die verder willen komen kunnen zich aanmelden bij de academie. Er is nog ruimte. Wil je eerst meer informatie? Dan kun je terecht bij je begeleider of stuur een mail naar academie@ribwgo.nl  http://www.zelfstandigzijn.nl/index.php/onze-locaties/zwolle

Adres
academie voor Zelfstandigheid Zwolle e.o.
Rechterland 1, 8024 AH Zwolle
Telefoon (088) 850 83 72
De kooktrainingen zijn op Landstede, Fuchsiastraat 1 te Zwolle.

Reageren

Om een reactie te geven moet u ingelogd zijn.