Reacties en toelichting op voorgenomen sluiting locaties dagbesteding

26-11-2018

Vier dagbestedingslocaties van RIBW GO gaan mogelijk sluiten per 1 januari 2019. 

Van het voorgenomen besluit zijn op 17 oktober alle cliënten en medewerkers van de elf dagbestedingslocaties op de hoogte gebracht. Het gaat om de volgende locaties de  Werkelaar, dagbesteding Kampen, dagbesteding Steenwijk en het Noaberhuus in Dalfsen.

De locaties lijden al langere tijd verlies. Verbeterplannen om de locaties kostendekkend te maken leverden niet het gewenste resultaat op. Dat is de belangrijkste reden voor het voornemen om de locaties te sluiten. Andere locaties voor dagbesteding kunnen wel verder. Het gaat dan om werkstation en dagbesteding Raalte, werkstation en dagbesteding Hardenberg en dagbesteding Deventer.

Bekendmaking

Het voornemen om de vier locaties te sluiten werd op woensdag 17 oktober bekendgemaakt. Dit op verzoek van de CCR, omdat het bericht echt niet meer langer op zich kon laten wachten en medewerkers en cliënten het anders via de media zouden vernemen.

Reacties uiteenlopend

Het bericht had op de tweehonderd cliënten een enorme impact. Sommigen kwamen direct met allerlei oplossingen, tegelijkertijd was er ook een soort van opluchting over het voorgevoel dat al een tijd in de lucht hing: ‘het gaat niet goed hier, zal het gaan sluiten?’

Onthutste reacties kwamen druppelsgewijs bij de binnen, waarbij cliënten hun ziel en zaligheid deelden:

  • ‘Na 27 jaar kan ik het niet meer aan om over te gaan naar iets anders, vanwege mijn psychische klachten gaat het niet meer lukken, kan ik het niet meer opbrengen, geeft te veel spanning en komt teveel onder druk te staan, wat ik niet meer aankan. ‘
  • ‘Ik wil hiermee aangeven wat het verdwijnen van de dagbesteding voor mij betekent; een dubbele ramp.  De dag tevoren had ik te horen gekregen, dat ik uitbehandeld ben en hooguit twee jaar nog te leven heb! En nu dit, terwijl ik het RIBW harder nodig heb dan ooit!’
  • ‘Ik ben van mijn 16e tot mijn 50ste verslaafd geweest en sinds ik hier ben, al tien jaar clean.’

Het zijn maar een paar opmerkingen, maar het toont aan hoe gehecht men is aan de dagbesteding. Ook medewerkers lieten zich niet onbetuigd in de reacties. ‘Hoe kunnen we voor januari voor ieder een andere plek vinden voor dagbesteding?’ De Ondernemingsraad (OR) had hier aandacht voor. Zij organiseerden bijeenkomsten met medewerkers en de Raad van Bestuur.

Mening partnerberaden

In de Partnerberaden kwamen de meningen van cliënten en medewerkers samen. Alle Partnerberaden van de Werkelaar, Zwolle Zuid, Kampen, Steenwijk, Dalfsen, Raalte/Deventer en Hardenberg lieten van zich horen. Uiteindelijk hebben allen een advies geformuleerd. De standpunten zijn in de Overlegtafel Noordwest besproken. Het Partnerberaad Steenwijk nodigde de bestuurder uit aan tafel; ook was het partnerberaad in gesprek met Trijn Jongman wethouder Steenwijkerland en de ombudsvrouw aldaar. Adviesraden in de verschillende steden informeerden naar de visie van de CCR.

De medewerkers van de locaties waren eensluidend over het feit dat het een gemiste kans was dat de Partnerberaden niet waren meegenomen in de verbeterplannen. Cliënten lieten hierdoor een enorme creativiteit zien. Ook zag men kansen om meer over te gaan tot meer inclusieve activiteiten in contact met anderen in de maatschappij. Misschien zelfs in zelfregie; want waarom zou je hulp vragen als je het zelf kan? 

 

 

Reageren

Om een reactie te geven moet u ingelogd zijn.