Samen zijn, samenwerken en samen eten in Eetcafé de Paraplu

25-09-2018

Een gezellige groep mensen komt op maandag en vrijdag bij elkaar om te eten in Eetcafé de Paraplu in Ommen. Er is altijd plaats en Iedereen is uitgenodigd. Vanaf 14.00 uur is het café open. Dan is er eerst tijd om bij te praten met een kopje koffie.

Uitje
A. K. coördineert sinds twee jaar het eetcafé met twee andere vrijwilligers, organiseert de voorbereidingen, stelt het menu samen en kookt. "Als het druk is koken we voor tien, twaalf personen. Het is een mix van RIBW - cliënten en inwoners van Ommen. Iedereen draagt bij. De één met koffie zetten, de ander met opruimen, dweilen of koken. Samen zijn we een leuk team. De meeste mensen moeten wel over een drempel heen," vertelt ze. "Het café staat voor iedereen open. Voor mensen die niet alleen willen eten bijvoorbeeld. Het is een uitje en de gasten eten een goede maaltijd."

De groep kookt een driegangenmenu voor vier euro. Van tevoren doen A. en kok Jan Bosch de boodschappen. Vrijdags halen de twee koks de verse groenten bij de Jumbo, de super die het café sponsort met de benodigde producten. Soms is er ook (kruimel)taart.

Koffieboer
Henk Schuurman wordt de koffieboer genoemd. Hij wil  graag  een bekende Nederlander worden. Hij zet al vijftien jaar de koffie voor de gasten van het café. "Ze vinden de koffie allemaal lekker, lacht hij. "Als er twintig man zit moet je vier kannen zetten. Meestal zijn het er twee. Ik ga om half twee van huis af en om twee uur is de koffie klaar.  Het is een mooi joppie. Lekker rustig. "
Harry Masman is een andere gast aan de koffietafel. "Ik vind het bijzonder dat iedereen hier binnen kan lopen. Het staat open voor iedereen."

Macaroni
"Er is een wensenlijst. De ene helft van de gasten houdt van buitenlands eten nasi of macaroni, de andere helft van de Nederlandse pot. We koken altijd met z'n tweeën," vertelt A. verder.
Kok Jan Bosch kookt het liefst macaroni en liever geen spruitjes. 

Familie
"Ik mag graag koken en ik vind het ook hartstikke leuk om te doen. Ik vind het gewoon mooi dat je mensen blij kunt maken. Ze waarderen het enorm. Als ik kook zeggen ze. ‘Je krijgt een dikke tien.’We helpen elkaar. Het is net een kleine familie." 

Het organisatieteam van het Eetcafé  heeft plannen om  te verhuizen naar een pand in de buurt van het centrum.

Ook mee-eten bij Eetcafé de Paraplu?
Meld je uiterlijk op de dag zelf voor 14:00 uur aan door te bellen of stuur een SMS naar telefoonnummer (06) 22774756.
Kun je toch niet komen eten? Meld je dan op de dag zelf af tot 14:00 uur. Afwezig zonder bericht, dan zullen we de kosten van vier euro in rekening brengen.

Contactgegevens Eetcafé de Paraplu
Adres: Vermeerstraat 1A Ommen (in het gebouw van Baalderborg)
Wanneer: Elke maandag en vrijdag inloop vanaf 14:00 uur (17:30 uur eten)
Kosten: € 4,-- (kinderen tot 12 jaar € 2,--)

Reageren

Om een reactie te geven moet u ingelogd zijn.