Keukentrap Debat 2018: 'Geld voor de zorg moet naar de zorg gaan'

15-03-2018

Keukentrapdebat: 'Geld voor de zorg moet naar de zorg gaan'

De betaalbaarheid van de zorg. Dat was dinsdagavond 13 maart het onderwerp van een flinke discussie tijdens het tweede Keukentrapdebat met de lijsttrekkers van de lokale politieke partijen in het Deltion College. Zij debatteerden in aan aanloop naar de  gemeenteraadsverkiezingen met inbreng van het zwolse publiek over  de veranderingen in de zorg, welzijn en participatie.
Het RIBW organiseerde het Keukentrapdebat 2018 samen met het Deltion College, Humanitas, DMH, Philadelphia, InteraktContour, VIAA, Tactus, Beter Thuis Wonen en Sociale Wijkteams Zwolle.

De Cliënt centraal
De gemeente heeft het streven om met burgers, belanghebbenden en zorgpartijen het beleid te maken. Maken we de stad samen onbetaalbaar?  Deze stelling en het recente nieuws over het tekort van zes miljoen euro voor het sociaal domein, hield de gemoederen bezig.  "De cliënt moet centraal staan. Daar moet niet op beknibbeld worden. Er moet gestuurd worden op geld, zodat het bij de mensen terechtkomt." Aldus GroenLinks lijsttrekker Sylvana Rikkert. "Cliënten weten zelf welke zorg voor hen het beste is. Samenwerking levert de beste zorg op" zei Gerdien Rots, fractievoorzitter ChristenUnie. "Samenwerking mag je eisen van professionals." Gaf D66 wethouder Jan Brink aan. "Nu gaat het toch weer om geld, maar de zorg daar gaat het om. Geld voor de zorg moet wel naar de zorg gaan."

Eigen  sociaal netwerk haalbaar?
Is het ideaal van het netwerkgericht werken wel haalbaar?  Daarover waren de partijen het redelijk met elkaar eens. Een eigen sociaal netwerk is er niet altijd. Een sociale ontmoetingsruimte was een idee.  "Ieder mens moet met zijn eigen vermogen meedoen", vond CDA'er Jan Naber.  "Dat we er voor elkaar zijn. Dat is wat mensen drijft," aldus Rots. "Professionele hulp niet verwarren met vrijwilligerswerk, merkte lijsttrekker Eefke Meijerink van de PvdA, vervolgens op.

Participatie organiseren
We willen een inclusieve samenleving. Voor werk, studie, maar ook voor wonen en sporten.  Hoe organiseer je participatie?  Op dit ontwerp kwam gelijk een voorbeeld vanuit het publiek. De bijdrage van de straatcoördinator in de wijk Ittersum. 'De ene indicatie wordt vervangen door de andere', was een opmerking, alsmede het belang van passende zorg. 
"Er is minder geld beschikbaar daardoor wordt geschoven met geld en cijfers. Het gaat om mensen." Zei Rikkert. "Participatie is niet iets wat gaat om moeten. Het gaat om mogen." Aldus Meijerink. "Participatie is niet vanzelfsprekend." Besloot William Dogger van de Swollwacht.

 

 

 

Reageren

Om een reactie te geven moet u ingelogd zijn.