Door Lotje getikt: Koffie

17-04-2019

Soms kom je op de meest onverwachtse plekken mensen tegen die net zoals ik in de voetsporen van Jezus proberen te treden. Niet zoals de dominees met hun Nashville verklaring van een half jaar geleden. Hierdoor werd een grote groep mensen gekwetst. Liefde en omkijken naar je naasten en waar dit nodig is een helpende handtoe steken waren de woorden van Jezus.

Winkelen

Het was de eerste mooie zaterdag van het jaar en ik werd verrast door twee fietsende vrienden uit Wezep. Voor velen is onverwachts bezoek niet altijd leuk en heeft men liever tijdig genoeg een afspraak gemaakt dat iemand langs mag komen. Bij mij werkt dit net andersom onverwachts bezoek vind ik heerlijk. Ook het mee eten is geen probleem mijn etensvoorraad is zo groot dat zelfs een weeshuis kan mee eten. Dan kan ik wat extra's doen en de gasten heerlijk verwennen. Mijzelf natuurlijk ook. Ik ben geen gekke Henkie. Ik laat dat lekkers niet voorbijgaan. Voor deze twee wilde ik graag wat aparts koken en fietsten we richting de ALDI. 

Mee-eters

Iedereen die me kent weet dat ik overal luid en duidelijk commentaar geef bij het uitzoeken tijdens het winkelen. Dus iedereen kon meegenieten van wat ik van plan was om te gaan koken. Aangezien ik niet Onassis ben en een beperkte portemonnee heb is het soms zoeken om met weinig geld iets heerlijks op tafel te zetten. In Ommen waar ik 30 jaar gewoond heb had ik bijna dagelijks mee-eters ondanks dat mijn uitkering gekort werd en gas en licht ontbrak. Op een campinggasje was er dagelijks voldoende eten voor meerdere personen. De meesten brachten hun eigen warmte mee en het kaarslicht gaf een sfeer die je aantreft in een top restaurant.

Geloof

Als klein kind ging het al helemaal mis bij mijn eerste bezoek aan de kerk en verliet mijn vader van pure ellende maar de kerkzaal. Ik was niet stil te krijgen en gaf luid commentaar. Eenmaal buiten kwam hij er achter dat ik me zwaar bedonderd voelde kindeke Jezus was er helemaal niet die had er moeten zijn. Als kind zag ik Jezus als de persoon waarom het ging. God, nou ja, God was zijn vader niet meer en niet minder. Jezus was de persoon die vrede en geluk bracht. Zijn vader in mijn kinderlijke ogen de veroorzaker van al dat kwaad. De duivel, dan hoezo de duivel, Jezus en zijn vader waren toch lekker sterker. Deze kinderlijke gedachten ben ik nooit kwijt geraakt.

Omkijken

In Ommen was ik redelijk bekend en men wist dat ik omging met personen die het financieel moeilijk hadden. Zo kon ik regelmatig bijna nieuwe schoenen uitdelen die amper gedragen waren.

Of kleding die men weggaf. Voor alles wat men weggaf wist ik wel personen die daar blij mee waren. Ook wist men dat ik me vooral druk maakte voor de jongeren met verslavingsproblemen. Het RIBW kende ik toen al en zodra men een cliënt zocht kwamen ze vaak met succes bij mij kijken. Ik had zeg maar mijn eigen Ribwtje en maatschappelijk werk. Mijn uiterlijk speelde hierin mee het lange haar en baard maakte mij tot een bekend figuur. Begeleiders, jongerenwerkers, dominees, ouderlingen en diakenen kende mij en zochten bij mij informatie of dat ik ergens langs wilde gaan om contact met iemand te leggen.

Bekendheid

Deze bekendheid werkte weer eens zeer positief tijdens het uitzoeken van wat we gingen eten. Wat kon er wel of niet gekocht worden. Voor een pak koffie was er nu geen geld. Men moest maar wat koffie van bij mij thuis meenemen. Een winkelende moeder hoorde dit aan en moet mij herkent hebben en zeer zeker een van de mee-eters die bij mij was. Zelf herkende hij haar ook. Haar vader was tijdens zijn leven predikant bij een vrij evangelische gemeente welke hem regelmatig opgevangen had. De vraag over de koffie en mijn antwoord had ze gehoord. Bij het afrekenen bij de kassa stond een pak ALDI goudmerk koffie voor hem klaar. Dat is in mijn ogen het omkijken naar je naaste zoals Jezus het ons ooit vroeg. Het geloof in daden omzetten. Of je nu in God en Jezus gelooft maakt eigenlijk niet uit het omkijken naar je naaste werkt heel positief.

Marteb

Er zijn nog geen reacties

Reageer ook!