In het licht van: Gespannen

27-10-2018

Voor elk optreden ben ik even niet te genieten. Ik probeer dan in mijn zone te komen om zodoende een goed optreden neer te kunnen zetten. Noem het de spanning die je nodig hebt om tot een topprestatie te komen. Maar soms slaat die spanning door en is het op het podium ook zichtbaar dat er spanning in je zit.

Spanning is niet erg. Zoals gezegd zorgt een stukje spanning vaak voor een betere prestatie. Veel mensen kennen die spanning wel van een sollicitatie waar ze naar toe moeten. Vaak bereiden ze zich voor op dit gesprek door de vragen die ze verwachten alvast door te nemen. Bij een voorstelling is het niet veel anders. Ook daar bereid je je zo goed mogelijk voor, waardoor je zo ontspannen mogelijk op dat podium staat. 

Maar die spanning kan dus doorslaan. Ik heb het al meegemaakt dat mensen volledig dichtslaan. Er komt geen woord meer uit hun mond en de hersenen maken overuren, zonder dat ze voor resultaat zorgen. Meestal gaat het ook gepaard met een blik in de ogen die paniek uitstraalt. Als je het meemaakt is die paniek niet alleen te zien in je ogen, maar voel je die over je hele lichaam. 

Het liefste ren je dan hard weg. Zo ver mogelijk weg van de situatie. Of je blijft roerloos staan zonder de omgeving nog in je op te nemen. In beide gevallen heb je ervoor gezorgd dat je de situatie niet meer meekrijgt. Maar je omgeving krijgt die wel mee. 

Het moment daarna is eigenlijk veel pijnlijker, want over het algemeen kom je die toch weer tegen. Je moet bijvoorbeeld je spullen nog ophalen of iemand trekt je weer terug in de werkelijkheid. En probeer dan maar eens een goede houding aan te nemen. Dat lukt vrijwel nooit. 

Gelukkig maak ik het steeds minder mee, dat ik te gespannen ben, maar zo nu en dan sluipt een stukje spanning nog wel eens naar boven. Ik oefen nu om die spanning ook nog het hoofd te bieden. Daarvoor zet ik een glas water op het podium en als ik die spanning dan voel opkomen, omdat ik bijvoorbeeld een stukje tekst ben vergeten, dan pak ik het glas even vast en neem een slok. De toeschouwer zal denken dat ik een droge keel heb en daarom een slok neem, maar ik doe dit om tijd te winnen en de rust terug te vinden.

Bij zo'n sollicitatie is het niet veel anders. Vaak heb je een kopje koffie of thee gekregen en die kan je uitstekend gebruiken om even wat tijd te winnen en weer rustig te worden. En degene tegenover jou, heeft niet door dat je slechts tijd aan het winnen bent. 

Maar wat als je gespannen raakt door een opmerking. Ik had hier gisteren last van. De presentator vond het nodig nog even wat kritiek te uiten vlak voor ik op moest. Omdat ik dit niet verwacht had, liet ik dit toe en raakte er gespannen door. Ik heb nog mijn biertje meegenomen het podium op, maar het kwaad was al geschiedt. Ik kreeg deze spanning niet weg met een slokje en bleef enigszins moeizaam rust uitstralen die er niet was. Het publiek merkte dit uiteraard, waardoor het optreden niet zo goed ging als ik had gewild.

Ik ben na het optreden direct weggegaan en heb verder niemand meer gesproken. Ik weet niet of dit de beste reactie was, maar voor mijn gevoel was het toen wel de beste optie. Zou ik dit privé hebben meegemaakt, dan zou ik dit wel bespreken met mijn begeleider en kijken wat ik de volgende keer moet gaan doen en waarschijnlijk zal dit komende week ook wel gebeuren om te kijken hoe we dit in de toekomst beter kunnen aanpakken.

Ik probeer er toch iets positiefs uit te halen. Ik verwacht door dit te bespreken dat ik een volgende keer anders dat podium op stap en het van me af te laat glijden. En als ik het op een podium kan, moet het ook mogelijk zijn om een gesprek met de gemeente eenvoudiger te laten verlopen. Misschien zelfs om eens zonder de begeleider naar de gemeente te stappen voor een gesprek. En ik weet dat het een veel veiligere plek is dan het podium, want mijn consulent van de gemeente kent mij en mijn moeite om zo'n gesprek te voeren, terwijl het publiek mij niet eens kent en sowieso geen één op één gesprek hoeft te voeren met mij, maar alleen maar luistert.

Mocht ik dat kunnen bereiken dan zal die spanning echt niet verdwenen zijn, maar is het wel een spanning die mij helpt om een zo goed mogelijk resultaat neer te zetten. Op het podium, maar ook zeker in het leven.

EmbE

 

 

 

 

 

Er zijn nog geen reacties

Reageer ook!